Yüzyıllardır farklı konularda ve farklı tarzlarda tablolar yapılıyor. Bu tablolardan bazıları milyon dolarlarca değere kavuşurken bazı tablolar sıradanlıktan öteye gidemiyor. Bazı tablolar kısıtlı bir pencereden çizilmiş ve fazla bir anlam ifade etmezken bazı tablolar kendi dönemlerinin ötesinde büyük anlamlar taşıyabiliyor. Bu tablolar dünyanın çeşitli ülkelerinde müzelerde sergilenirken her geçen gün tablonun farklı bir anlamı gün yüzüne çıkıyor. Birçok tablo sanatçısından daha fazla değere ulaşırken kimi dönemde sanatçısını bile gölgede bırakmıştır. Wombhobby.com sitemizdeki ürünlerimizi de inceleyebilirsiniz.
Tabloların Daha Kolay Anlaşılmasını Sağlayacak İpuçları
Bazı tablolar içerisinde onlarca farklı anlam bulunurken bizler bu anlamları okuyamayabiliyoruz. Tabloları daha iyi okuyan kişiler bu tablolara bakınca saatlerce yorum yapabilirler. Tabloları okumak ve sanatçının tabloda anlatmak istediğini anlamak için farklı bir bakış açısı ile tabloya bakmak ve birkaç bilgi ışığında tabloyu incelemeniz gerekiyor. Tablonun daha iyi okunması için gerekli olan ipuçlarından bazıları şu şekildedir;
- Tablonun sanatçısı
- Tablonun konusu
- Tablonun ait olduğu dönem
- Tablonun analizi
- Tablonun kurgusu
- Tablonun resimsel yönü
- Tablonun dengesi
- Tabloda kullanılan renkler
Bu ipuçlarını dikkate alarak inceleyeceğiniz tablolarda daha farklı anlamlar çıkarabilirsiniz. Bu da sizi tablolara ve sanata daha yakın olmanızı sağlayacaktır.
Tablonun Sanatçısı
Tabloyu iyi okumanın en önemli aşaması tabloyu oluşturan sanatçının bilinmesidir. Yüzlerce tablo sanatçısı kendine özgü eserler oluşturuyor ve bu eserler birbirine paralel bir çerçevede çiziliyor. Tablo sanatçısının kullandığı teknikler, yaşantısı, politik ve siyasi duruşu ve inancı tablolarını da etkileyecektir. Yine bilimle olan yakınlığı, yaşadığı toplum değerlerine bakış açısı ve kişisel özellikleri tabloya katacağı anlamı şekillendirecektir. Sanatçının tabloyu hangi yaşta veya yaşamının hangi döneminde oluşturduğunu bilmek tabloyu daha rahat okumanızı sağlayacaktır.
Tablonun Konusu
Her sanatçı oluşturduğu tabloyu belli bir konudan veya belli bir olaydan esinlenerek oluşturur. Sanatçılar bu konuları bazen amaç olarak kullanır ve oluşturduğu tabloyu konu özelinde anlatırken tabloda ana tema ele aldığı konu veya olay olur. Sanatçılar bazen tabloyu oluştururken ele aldığı konuyu bir araç olarak ele alır ve tablonun belli bir kısmında konuyu ele alırken tablonun geneline yaymaz. Tablolar bazen küçük bir olay özelinden başlayarak büyük bir konu anlatımı yapılabilir.
Tablonun Ait Olduğu Dönem
Belli bir olayı objektif bir şekilde değerlendirmek için olayın yaşandığı dönemin koşullarına göre değerlendirmek gerekiyor. Tablolar da olaylar gibi sanatçının oluşturduğu döneme göre değerlendirilmesi gerekiyor. Sanatçının hangi dönemde yaşadığı, o dönemde yaşanan süreç ve sanatçının o dönemdeki yaşamdan ne kadar etkilendiği gibi birçok unsur sanatçının çizdiği tablonun daha rahat okunmasını sağlayacaktır. Sanatçının yaşadığı dönemde ve toplumda sanata bakış açısı, sanattan anlama durumu sanatçının oluşturduğu tabloları da etkileyecektir. O yüzden sanatçının yaşadığı ve eseri oluşturduğu dönemin koşullarını iyi bilmeniz gerekiyor.
Tablonun Analizi
Tabloda anlatılan konunun iyi bir şekilde anlaşılması için tabloda bulunan tüm öğelerin bir bütün halinde incelenmesi gerekiyor. Tablolarda bulunan tüm çizgiler ve öğeler bir bütün halinde incelendikten sonra bazı özel öğeler tek başlarına da incelenebilir. Bazı resimlerde ana tema ayrıntılarda gizli olabiliyor. Bazı sanatçılar ana temayı büyük bir tabloda küçük bir bölüme de sığdırabiliyorlar.
Tablonun Kurgusu
Sanatçılar oluşturdukları tabloları farklı anlatım tarzları ile anlatırlar. Sanatçı bazı tablolarda belli bir olay veya konuyu anlatırken sanat severlere fazla yorum yapma şansı vermez. Sanatçının verdiği mesaj nettir ve çerçeve ile sınırlıdır. Fakat bazı tablolarda sanatçı sanat severleri uzun uzun düşünmeye sevk eder. Ve bu tabloda insanlar kendi bakış açılarına göre farklı bir anlam çıkarabildikleri gibi farklı zamanlarda bile farklı bakış açısı ile karşılaşabilirsiniz. Bazı resimleri sanatçılar sanat severlerin kendi ruh halleri ile tamamlamaları için eksik yaparlar ve bu tablolar yüzyıllar geçse bile değerini korurlar.
Tablonun Resimsel Yönü
İyi ve değerli tablo sanatçıları insanların tabloya baktıkları sırada bakışları yönetme sanatına sahip olan sanatçılardır. Sanatçı insanların dikkatini tablo içerisinde belli bir noktada toplar. Burada belli bir mesaj vererek dikkati diğer taraflara yönlendirir. İnsanlar tabloyu incelerken sanatçının istediği gibi belli bir yönde sırayla okumaya başlarlar. Sanatçı belli çizgi ve imgeler ile sanat severleri yönlendirmeyi başarırlar ve bu sayede tablo ile vermek istediği tüm mesajı verebilirler.
Tablonun Dengesi
Tabloda denge kurmak hem tablonun daha rahat okunması hem de göz yormadan mesajın verilmesi için önemli bir unsurdur. Sanatçılar oluşturdukları tabloda hem anlam olarak hem de obje olarak büyük bir denge politikası uygularlar. Bu dengeyi bazen zıt anlam ilişkisi ile yaparken bazen farklı anlamlar katacak objeler ile resme katarlar. Tablolarda fiziki olarak ta denge uygulanır. Tablonun belli bir kısmı karma karışık iken bazı kısımları sade bir tablo görünümünde olamaz. Onun için tablolar dengeli bir anlam yayılması yaşatır.
Tabloda Kullanılan Renkler
Sanatçılar tabloda vermek istedikleri mesajı renk uyumu içerisinde de yaparlar. Birçok sanatçı mesajı verirken veya bir olayı anlatırken kullandığı renk seçimi ile insanları yönlendirebilir. Bu renklerle insanları yönlendirebilen sanatçılar bu renkleri zıt renk veya uyumlu renklerle de anlatabilirler. Tablolarda kullanılan renkler tek başlarına anlam ifade etmezken objelerle birleştikleri zaman daha anlamlı olurlar ve objelere olduğu gibi tabloya da anlam katarlar.
Bir önceki yazımıza https://www.wombhobby.com/felsefi-akimlar-10-meshur-tablo linki üzerinden ulaşabilirsiniz.