Resim yapmak eğlenceli olduğu kadar özen isteyen, zevkli bir hobidir. Belirli çalışma prensipleri vardır. Ayrıca ciddi bir disiplin ister. Tüm bunların yanında severek yapılacak bir iştir. İlk başta sıradan beyaz bir resim kağıdı ve yumuşak uçlu karakalem ile başlayabileceğiniz bu aktiviteyi zamanla ilerletebilirsiniz. Hatta bunu hobi olmaktan bir adım öteye taşıyıp gelir elde etmek için daha da geliştirebilirsiniz.
İlk Adım Karakalem
Kurşun kalem çalışmaları, resme ilk başlayanlar için en doğru adımdır. Kara kalem olarak da adlandırılan bu çalışmalarda pahalı malzemelere ihtiyaç yoktur. Siyah uçlu sağlam bir kalem ve beyaz kağıt yeterlidir. Kara kalemle yapılacak çizgi ve gölgelendirme çalışmaları eli geliştirir. Çizilecek objeye göre kalem tutuşu farklılık göstereceği için bu çalışmalar parmakları her pozisyona alıştırır.
Kurşun kalem temel bir resim malzemesidir. Resme yeni başlayanların mutlaka çalışılması gereken ışık, gölge ve kompozisyon teknikleri karakalem ile rahatlıkla yapılır. Edinebileceğiniz resim yapmak için üretilen boyaların kendilerine has teknikleri vardır. Bu teknikler yeni başlayanları biraz emek verdikten sonra daha kolay uygulama yapmaya adım attırmaktadır.
Portre Resimlere İlerleyen Aşamalarda Geçilmelidir
Resim çizmeye yeni başladıysanız portre çizmek için acele etmemenizi öneririz. Bunun yerine basit objelerin yada natürmort çizimlerden sonra daha ayrıntılı olan anatomi ve portre resimlere başlamanız öneriyoruz. Başlangıçta natürmort çalışmalar yaparak el kaslarını geliştirmek ve kalemi doğru tutmayı öğrenmek yapacağınız çalışmaya katkısı olacaktır. Farklı açı ve şekillerde karakalem çalışmaları yapmak, doğru tekniği keşfetmeniz için faydalı olacaktır.
Resim Sanatçılarının Çalışmalarını İnceleyin
Resim yapmak için çevrenizde gördüğünüz objeleri tüm hatlarıyla beyninize kopya edebilmeniz son derece önemlidir. Hayal gücünüzü de kullanarak adım adım bakarak çizmek, görsel hafızadakileri resmetmek ve en son hayal gücü ile görünen gerçekliği algımızdaki haliyle resmedebilmek en güzeli olacaktır. Artık geriye doğru teknikleri kullanmak kalıyor. Bunun için de başarılı ve ün yapmış resim sanatçılarının çalışmalarını incelemeniz yararlı olacaktır. Boş zamanlarınızda farklı tekniklerde ustalaşmış bu sanatçıların eserlerine göz atabilirsiniz. İnternet bu aşamada sizin için bulunmaz bir nimet olacaktır. Örneğin anatomi ustası Bammes başta olmak üzere birçok resim sanatçısının resim çalışmalarına internetten ulaşabilirsiniz. Bu incelemeler hem gözünüzü doyuracak hem de size ilham verecektir. Resimleri düzenli olarak incelerseniz gördükleriniz elinize yansır ve profesyonel karakalem çalışmalarına imza atabilirsiniz.
Sabırlı Olun ve Disiplinli Çalışın
Etkileyici ve güzel bir resim çizmek için öncelikle sabırlı olun ve çalışma disiplini edinin. Doğal olarak yaptığınız ilk resimler mükemmel olmayacaktır. Sabır göstermezseniz bu resimlerin mükemmel olmaması hevesinizi kırar ve pes etmenize neden olur. Bazen bir objeyi doğru çizmek için defalarca denemeniz gerekebilir. Bu yüzden sabırlı olmak son derece önemlidir. Her hatalı çizim sizi yıldırmak yerine yeni bir şeyler keşfetmenizi sağlamalı. Yılmadan, bıkmadan yeni çizimler yapıp hatalarınızı telafi edebilirsiniz. Hatta ilk yaptığınız resim ile son yaptığınızı karşılaştırıp hatalarınızı görebilirsiniz.
Sabırlı olmanın yanında disiplinli bir çalışma prensibine sahip olmalısınız. Çalışmaları düzenli olarak yapmak kendinizi geliştirmenizi sağlayacaktır. Bir gün çalışıp birkaç gün uzaklaşmak öğrenmenizi güzelleştirir. Çalışma denilince sürekli elde kalem ve kağıtla karalama yapmak anlaşılmasın. Evet, bu önemli ama zaman zaman kaliteli resim çalışmalarını incelemek, teknikleri araştırma ve uygulama yapmak da yararınıza olacaktır.
Yeni Başlayanlar Sayılarla Boyama Tercih Edebilir
Silip düzeltme imkanı sağladığı için yeni başlayanlara karakalem çalışması önerilir. Bu imkanı sağlayan bir diğer çalışma da yağlı boyadır. Yağlı boya çalışmalarında hatalı kısımlar silinebilir ya da üzeri boyanarak düzeltilebilir. Tabi kullanılan boyanın kaliteli olması da son derece önemlidir. Resme yeni başlayanlar için biraz maliyetli olsa da kaliteli yağlı boya, resmin de kalitesini artırır.
Resim yaparken doğada bulunan renk tonlarının tamamını kullanabilmek gerekiyor. Yağlı boya ile farklı renkleri karıştırıp özel tonlar oluşturabilirsiniz. Ayrıca inceltici kullanıldığı için doğru yerde doğru renk tonunu kullanma deneyimi sağlar. Bu işlem için keten yağı, ceviz yağı, haşhaş yağı ve bezir yağı gibi kaliteli incelticiler tercih etmenizde yarar var.
Malzeme Seçimine Özen Gösterilmeli
Yağlı boya yaparken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Keyifli ve profesyonel bir çalışma için kaliteli palet, doğru kalınlıkta fırça ve iyi boyalar kullanılmalıdır. Resim bittikten sonra vernik uygulaması yapılır. Yağ, vernik ve terebentin belli oranlarda karıştırılır ve uygun tekniklerle resim cilalanır. Palet seçiminde emiciliği yüksek bir sathın olmaması önemlidir.
Elde tutulan palet, ağırlık yapmayan hafif malzemeden üretilmiş olmalı. Büyük boy ve küçük boy olmak üzere iki tür yağlı boya resim sehpası vardır. Eğer atölye ortamında resim yapılacaksa büyük boy tercih edilmelidir. Ev içinde ise küçük boy yağlı boya resim sehpası diğer bir adıyla şövale seçilmiş daha doğru olacaktır. Fırça tercihi de son derece önemlidir. Yapacağınız resmin büyüklüğü, çalışma şekli ve kalitesi fırça seçimini etkiler. Büyük dokunuşlar için geniş fırçalara ihtiyaç duyulurken küçük ayrıntılar ince fırçalarla yapılır. Bütün bunların yanında süngerler, boya püskürtücüleri ve boya spatulaları gibi özel ekipmanlarda kullanılır.
Resim Ustalarının Tavsiyelerine Dinlemenizi Öneririz
Resme yeni başlayanlar bu konuda eğitim almak zorunda kalmadan resim ustalarının tavsiyelerine uyarak da başarılı çalışmalar yapabilir. Profesyonel olarak resim yapan ressamlar çalışmalarını ve kullandıkları teknikleri birçok platformda paylaşıyor. Çalışmaları inceleyip tavsiyeler doğrultusunda hareket ederseniz önemli ölçüde yol kat edebilirsiniz.
Wombhobby'nin resme yeni başlayanlar için tavsiyeleri şu şekildedir;
- Kaliteli malzeme kullanmak.
- İşi severek yapmak.
- Fırça, palet gibi ekipmanların temiz olması.
- Kopya çalışmalarda dili doğru algılanan sanatçıyı seçmek.
- Beyaz alanlar için kağıdın ya da tuvalin rengini kullanmamak.
- Kendini kanıtlamış resim sanatçılarının örneklerini incelemek.
- Hata yapılan noktada bir bilene danışmak.
- Cesaretli olmak ve nerede ne yapacağını iyi bilmek.
- Mutlaka renk perspektifini öğrenmek.
- Disiplinli çalışmak ve hevesin kırılmasına izin vermemek.
Bu tavsiyeler başlangıç aşamasında önünüzü aydınlatır ve gelecekte daha iyi resimler yapabilmeniz için kendinizi geliştirmenizi sağlar.
Bir önceki yazımıza https://www.wombhobby.com/blog/icerik/sayilarla-boyama-hobi-seti-nedir linki üzerinden ulaşabilirsiniz.