Salvador Dali'nin Belleğin Azmi Tablosu

salvador dali sayılarla boyama

Salvador Dali, Katalonya’da 11 Mayıs 1904 yılında doğmuş ve 23 Ocak 1989 yılında vefat etmiş olup sürrealist bir ressamdır ve gerçeküstü eserlerinde yaptığı çarpıcı imgeler ile ünlenmiştir. En iyi bilinen ve en önemli eseri Belliğin Azmi’ni 1931 yılında bitirmiştir. 

Salvador Dali ressamlığın yanında fotoğrafçılık, heykelcilik ve filmcilik ile ilgilenmiş ve 2003 yılında Amerikan animasyoncu olan Walt Disney’le birlikte yaptığı Destine kısa çizgi film ile “kısa animasyon filmi” alanı içinde Akademi Ödülü adayı olarak gösterilmiştir. Salvador Dali’nin “süslü olan şeylere merakı ve lüks hayat isteminin yanında doğu kıyafetlerine olan ilgisi ve giymek istemesi” Arap kökenli olmasına bağlanmıştır.

 

Salvador Dali'nin Tanınması

Salvador Dali yaşadığı sürece sadece eserler ile değil tuhaf giyim tarzı ve davranışları, dış görünüşünde ki uzun saçları, ağzından düşürmediği piposu, kısacık briyantinli saçları ve spor kıyafetleri, entelektüel bir görünümü ile konuşurken kullandığı kelimelerle oldukça dikkat çekmiştir.

Bu davranışları Salvador Dali’ye karşı merak uyandırıp birçok kesim tarafından tanınması sağlanmış ve eserlerine olan ilgi artmıştır. Günümüzde ise Salvador Dali’nin eserlerinin büyük bir kısmı Figueres’de Dali Tiyatro ve Müzesi’nde bulunmaktadır. Ayrıca Florida’da ki St. Petersburg kentinde bulunan Salvador Dali Müzesi, Madrid’de bulunan Reina Sofia Müzesi ve Los Angeles’te bulunan Salvador Dali Galerisi’nde birçok eseri bulunmaktadır.

 

Belleğin Azmi Nedir?

Modern sanatın evrensel simgesi olan ve diğer adları ile Eriyen Saatler veya Yumuşak Saatler olan ve 1931 yılında Salvador Dali tarafından resmedilen ve 1932 yılında da sergilenmiş eseridir. Bu isimleri almasının en büyük nedenleri ise Salvador Dali’nin eserde yumuşak ve eriyen cep saatlerini resmetmiş olmasıdır.

 

Belleğin Azmi Tablosu Nerede Sergileniyor?

Salvador Dali’nin bu eseri New York City Museum of Modern Art’da bulunmak ile birlikte ilk kez 1932 yılında New York’ta sergileyip 250 dolara satılmış olup 1934 yılından beri Museum Of Modern Art'da sergilenmektedir. Ayrıca bu eser Salvador Dali’nin en tanınmış eseri olarak kartpostal ve poster gibi şekillerde de kullanılmaktadır.

 

Belleğin Azmi Tablosunun Özellikleri

Tablonun arka planı İspanya'da Katalonya bölgesinde bulunan bir manzara bulunmakta olup bu eser, tuval üzerine yağlı boya ile yapılarak boyutları 24- 33 cm arasındadır. Tablonun orta kısmında canavar şeklinde bir insan figürü olmaktadır.

Bu canavar insan figürünü Salvador Dali’nin birçok eserinde kullanmasını sanatçının kendini betimlemesi olarak yorumlanır. Resmin sol köşesindeki turuncu renkteki saat karıncalar ile kaplanmıştır. Resim adeta halüsinasyon ve rüya arasında bir geçiş formülü gibidir. Yapıtı tamamladığında ise kırmızı şarap ile ıslatılmıştır.

 

Belleğin Azmi Tablosu Nereden Esinlendi?

Salvador Dali bu eseri sürrealist resim akımının en temel eserlerinde olup, Fred’un “rüyaların yorumu” isimli kitabında açıkladığı bilinçaltı ve rüyalarımızın yorumlarından etkilenerek ortaya böyle bir eser çıkardığı düşünülmektedir. Bu tablo hakkında kesin olmamakla birlikte birçok yorum bulunmaktadır. 

Bu yorumların bazılarında Salvador Dali’nin,1930 yılında Einstein’in Genel Görelilik ve İzafiyet Teorisi kavramlarından etkilendiği hatta eserde çizilen ögelerde gerçeküstü ve gerçek olan ögeler ile iç içe olacak şekilde birbirini tamamlamakta olup bilinçaltımız ile bilinç üstü kavramlarımızın birbiri ile karıştığını ve Salvadro Dali’nin, Einstein ortaya attığı bu teoriden etkilendiği ortaya çıkmaktadır.

 

Belleğin Azmi Tablosu Ne Anlatır?

Söylenilenlere göre ise Salvador Dali ilk olarak tablodaki arka plan olan Port Lligat liman manzarası üstünde çalışmış ancak nasıl yaparsa yapsın bir türlü istediği manzara resmini verememiştir. 

Ama bir gün dışarıda gezerken peynirin sıcağın altında kalarak eridiğini fark eder ve bu şekilde eriyen peynirden fikir alarak resimdeki manzaranın önüne eriyen saatler çizer. Bu şekilde tablonun sol tarafında eriyen saatler ve tam orta kısmında dağınık yüzeye benzeyen ilginç görünümlü bir nesne resimde karşımıza çıkmaktadır. 

Yapılan yorumlarda ise bu dağınık kısım ile Salvador Dali kendini betimlediği ama eseri incelediğinizde bu tip ögelerin çok fazla olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu dağınık ve ilginç nesneler Salvador Dali’nin tablolarının en belirgin özelliğidir. Eserde bir diğer dikkat çeken taraf ise solda bulunan karıncalar ve sinekler ve kuruyan ağaçlardır. Bunların yorumu ise sinek zaman içindeki tükenmeyi bize anlatmak isterken, kuruyan ağaçlar ise bizlere ölümü simgelemektedir. Ayrıca salvador dali sayılarla boyama setimizi de inceleyebilirsiniz.

Belliğin azmi eserinin arka kısmında yer alan kayalar gerçekliği simgelerken, çizilen deniz ise sonsuzluğu temsil eder ve burada eriyen saatlerde zamanın soyut ve göreceli olduğunu göstermektedir. Salvador Dali burada zaman konusunda vurgu yaptığını resmin içerisinde saatler çizerek belirtmiştir. 

Tabloda 4 adet saatin bulunması ve eriyen bu saatlerin birinin üzerinde sinek bulunurken diğer eriyen saatin ise karıncalar tarafından taşınmasının resmedilmesi zamanın dayanıksızlığını göstermektedir. Diğer bir yandan eserde insan yüzüne benzeyen bir nesnenin yer alması geçen zamanın karşısında insanın elinden hiçbir şey gelmediğini ve zamana yenik düştüğünü anlatmaktadır. 

Sürrealizmin bütün özelliklerini taşımasının yanı sıra manzara resminin arka tarafta olması ile doğanın varlığı ve zamana karşı yenilmesini resmederken erimiş saatlerin insan figürü ile aynı yerlerde olması ise zamana karşı yenilenin insanoğlu olduğunu ama bunu fark etmediğini vurgulamaktadır.

 

Belleği Azmi Tablosundan Çıkan Sonuçlar Nelerdir?

Bu tabloya bakıldığında ise iki sonuç çıkarılabilmektedir. Birincisi “zaman insanların sandıklarından daha dirençsiz oluşudur”. İkinci çıkarılabilecek sonuç ise “insan geçen zaman içinde belleğinin veya gerçekliğinin yavaş yavaş kaybolması” olarak belirtilmektedir.

 

Bir önceki yazımıza https://www.wombhobby.com/blog/icerik/evden-ziyaret-edebileceginiz-sanat-muzeleri linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Etiketler: sayılarla boyama
Eylül 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR