İnsanlar, günlük hayatın şartlarına uymak ve hayatın akışını devam ettirebilmek için birçok koşuşturmaca yaşar. Yaşanan bu koşuşturmaca, kaosa ve strese neden oluyor. Kaos ve stresin giderek artması psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Psikolojik sorunlarla başa çıkılabilmesi için sanat terapisine olan ihtiyaç ortaya çıkıyor.
Sanat terapisi, danışanların hayal dünyasını kullanarak uyguladıkları psikolojik destek ve tedavi yöntemidir. Yaşanılan stresten ve travmatik olayların etkisini azaltabilecek yöntemlerle geliştiriliyor. Kişiler satan yoluyla kendilerini ifade etmeye çalışırlar. En iyi terapi sayılarla boyama yöntemleri kullanmak olabiliyor. Sanatın resim, çizim gibi türleri psikolojik hastalarda duyguların kelimelerle ifade edilemediği durumlarda ifadelerin ortaya çıkmasını sağlar.
Sanat Terapisi Kimlere Uygulanır?
Sanat terapisi, sorunlarla baş etmenin öğretilmesini sağlayan psiko-terapi yöntemidir. Sanat terapisi kimlere uygulanır denildiğinde, kısaca herkese uygulanabilen bir yöntem tanımlanır. En çok ihtiyaç duyulan kişiler ve durumlar şunlardır.
- Çocuklarda görülen çekingenlik ve utangaçlık,
- Dikkat eksikliği,
- Asosyallik durumu,
- Trajik olayların etkisinde kalan ve konuşma zorluğu çekenler,
- Panik atak yaşayanlar,
Sanat terapisi, kişinin günlük hayatta başa çıkamadığı stres durumlarından kurtarılmasında oldukça etkilidir. Terapi uygulamalarında sayılarla boyama çalışmaları dikkatin toplanmasını, zihnin boşalmasını ve kişinin kendisini daha rahat hissetmeye başlamasını sağlar. Terapistler, kişinin yaşadığı stres ya da kaygı durumlarına göre yöntem geliştirirler.
Sanat Terapisi Nasıl Uygulanır?
Kişilerin yaşadıkları sorunların oluşturduğu psikolojik etkilerin ortadan kaldırılması için psikoloji ile sanatın birleştirilmesi ile sanat terapisi teknikleri geliştirilmiştir. Kaygıların ve stresin giderilmesinde diğer terapi yöntemlerine göre sanat terapisinin daha etkili olduğu görülmüştür. Uzman terapistler tarafından uygulanır ve uygulama yerleri şuralardır.
- Hastaneler,
- Psikiyatri klinikleri,
- Üst düzey yaşam tesisleri,
- Rehabilitasyon merkezleri,
- Akademik kurumları,
Terapi uygulanan kişinin yaşadığı kaygılardan kurtulabilmesi için yaşına ve cinsiyetine göre uygun ortamlar oluşturulur. Sanat terapisi, cinsiyet, yaş, kültür, din gibi farklılıklar dikkate alınmadan herkesi uygulanabiliyor. Günümüzde çok sayıda düşünür, sanatçı gibi kişilerin sanat terapisine ilgi duyduğu ortaya çıkmıştır.
Sanat Terapisinin Yararları
İnsanları stresten, psikolojik sorunlardan kurtarabilmek için çeşitli terapi yöntemleri kullanılır. Sanat terapisinin faydasının diğer terapilerden daha fazla olduğu biliniyor. İnsanlar yaşadıkları zihin karışıklıklarında içinden çıkılamaz durumlarla karşılaşırlar. Sanat terapisinin tedavi edici yararları vardır. Sanat terapisinin yararlarının en çok görüldüğü durumlar arasında şunlar yer alır.
- Travmaların üstesinden gelmek,
- Depresyon,
- İletişim ve Aile İlişkilerinin geliştirilmesi,
- Dışa vurumun geliştirilmesi,
- Davranışların değiştirilmesi,
Psikolojik sorunlar yaşayan kişiler çoğu zaman başkaları ile konuşmak istemeyecek ve iyice içe kapanacaktır. Bu durumu yaşayan kişilere terapi yöntemlerini uygulamak zordur. Sanat terapisi uygulamalarında kişilere sayılarla boyama gibi etkinlikler yaptırılarak rahatlaması ve hayallerini yansıtmaları sağlanır. Sanat terapisi, zihinde yaratıcılık etkisinin oluşmasını ve harekete geçirerek iyileşmenin hissedilmesini sağlar.
Sanat Terapisti Nasıl Olunur?
Sanat terapisti olarak insanlara psikolojik destek vermek isteyenler, eğitimler alabiliyor. Sanata terapisti eğitimlerinden şunlar yararlanabiliyor.
- Psikoloji, sosyoloji alanında öğrenim görenler,
- Sanat ve öğretmenlik öğrenimi gören öğrenciler,
- Sağlık bölümü öğrencileri ve mezunları,
Sanat terapisti eğitimlerine katılanlar 2 aylık eğitim süreci sonunda sertifikalarını alarak hizmet vermeye başlarlar. Özel eğitim kurumları ve akademik kurumlar uzman kadroları ile sanat terapisti eğitimlerinin tüm aşamalarını öğretiyor.
Sanat Terapisinin Temel Amacı Nedir?
Sanat terapisi, insan gelişimi için psikoterapi modellerin ve danışmalık hizmetleri ile sanatın pozitif gücü ile olumsuz psikolojik durumların ortadan kaldırılmasını sağlar. Sanat terapisinin iki temel amacı vardır. İlk amaç, bilinç dışı duygu ve düşüncelerin açığa çıkartılmasıdır. İkincisi ise duygusal çatışmaların çözülmesini sağlayacak tedavi edici araçların kullanılmasıdır.
Sanat terapisi çalışmaları, kişisel ve bireylerarası yaşanan duygu çatışmalarının çözülmesinde tedavi edici araçlar kullanılmasını sağlar. Temeli, psiko sosyal teorilere dayandırılarak uygulanır. Uzmanlar daha çok sanat terapisinin iyileştirici yönü üzerinde durmakta ve tüm çalışmalarını o yönde kullanıyor. Sanat disiplinleri arasında bağ kurulmasını sağlayan bir terapi çalışması olarak tanımlanabiliyor.
Sanat Terapisi Çeşitleri
Günlük hayatta yaşanan ani şoklar, kaygılar ve giderek artan stresler insanların psikolojilerinin bozulmasına ve içine kapanıklık durumlarına neden olabiliyor. Sanat yöntemleri insanların duyguların dışa vurmalarını sağlayan araçlardır. Sanat terapisi yöntemlerinde çeşitli sanat disiplinleri arası çalışmalar yapılıyor. Tüm sanat terapisi çeşitleri dışa vurum sağlıyor. İnsanların gelişmesine katkı sunan sanat terapisi çeşitleri şunlardır.
- Müzik terapisi,
- Resim sanatı terapisi / görsel sanatlar, sayılarla boyama
- Tiyatro terapisi,
- Film terapisi,
İnsanoğlunun eski çağlardan bu yana kullandığı en iyi iletişim yolu sanattır. İnsanları çoğu sözlü iletişimde zorlanıyor ve sayılarla boyama gibi çalışmalarla kendi ifade tarzlarını ortaya koyabiliyor. Resim çalışmaları her zaman rahatlama sağlarken kullanılan renkler ve şekiller kişinin yaşadığı psikolojik sorunun dışa vuruluşunu sağlar. Sanat terapistleri, sayılarla boyama uygulamaları ile teşhislerini daha kolay kurmaya ve iletişim yollarını açmaya çalışıyor.
Resim Sanatı Sayılarla Boyama Terapisi
Eline kalem ya da boya fırçası alan kişiler, kullandıkları renkler ve çizdikleri çizgilerle iç dünyalarında yolculuk ederler. Resim sanatı terapisi kişinin kendisini keşfetmesini sağlar. Kendisini keşfetmeye başlayan kişiler içsel algılarını geliştirir ve psikolojik iyileşmenin ortaya çıkmasını sağlarlar.
Sözel ifadeler kullanılmadan psikolojik tedaviler resim sanatı ve sayılarla boyama çalışmaları gibi görsel sanatlar ile sağlanır. Sanat terapisti uzmanları, görsel sanatların pozitif gücüne inanmakta ve kişilerin iç dünyalarında özgürlüklerine kavuştuklarını görürler. Sanat terapinin uygulanması daha çok anlaşılması zor duyguların çözülmesini sağlayacak zeminlerin oluşmasını sağlar. Sanat ve sağlık 1900’lü yıllarda iç içe kullanılmaya başlanmış ve psikolojik rahatsızlığı olan hastaların çizimlerle rahatsızlık durumlarını ifade ettikleri görülmüştür. Resim satanı terapisi, sözlü olarak saklanan çeşitli duygu ve düşüncelerin ortaya dökülmesin sağlayan yöntemlerdir.
Sanat Terapisi İle Kendini Anlama
İnsanlar yaşadıkları hayat ve yaptıkları işler sayesinde çeşitli tecrübeler kazanırlar. İnsanlar, düşünce ve duygularının farkına vardığında ve önemli olduğunu gördüğünde kendisini anlamaya başlayacaktır. İnsanlar yaşadıkları psikolojik duygulardan dolayı bazı his ve sırları kendisinden bile gizlemeye çalışır.
Sanat terapisi almaya başlayan kişiler farkında olmadığı birçok problemlerinin olduğunu görebiliyor. Kişinin kendisini tanıması, anlaması ve keşfedebilmesi için uzman sanat terapistinden profesyonel yardım alırlar. Uygulanacak olan terapi yöntemleri kişinin kendisini açmasına yardımcı olur.
Sanat terapisi ile kendini anlama ve yaşanılan psikolojik sorunlar zihinde tanımlanabildiğinde tedavi edici etkiler ortaya çıkmaya başlayacaktır. Birçok kişi psikolojik sorunları olmadığını düşünse bile kendisini açabilmek ve anlayabilmek için sanat terapisi uygulamalarını talep edebiliyor.
Sanat Terapisine Herkesin İhtiyacı Var Mı?
İnsanoğlu sınırsız düşünebilen ve sürekli yenilenmeye ihtiyaç duyan bir canlıdır. Tüm terapi yöntemleri her durumda bulunan kişilere çeşitli faydalar sağlar. Sanat terapisini herkesin ihtiyacı vardır. İnsanlar günlük hayatlarında zaman zaman sıkıntılar yaşayabiliyor, bulunduğu ortamı ya da arkadaş çevresini değiştirmek isteyebiliyor.
Bu durumların tamamı herkesin sanat terapisine ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Kendisini sağlıklı gören kişiler bile sayılarla boyama yapmaya başladıklarında, içlerinde baskın tuttukları birçok duyguyu dışa vurmaya başlarlar.
Sanat terapisinin kişiler üzerindeki etkileri ve faydaları ortaya konulduğunda herkesin faydalanabileceği ve yaşamlarına değer katmaya başlayabileceklerini görülebilecektir. Günlük hayatta sebebini bilemediğimiz sıkıntıların giderilmesi ve psikolojik tedavi edici etkisinin kullanılması için sanat terapisi desteklerine ihtiyaç duyarız.
Bir önceki yazımıza https://www.wombhobby.com/blog/icerik/aski-anlatan-unlu-tablolar linki üzerinden ulaşabilirsiniz.