Sayılarla boyama setlerini belki de en çok çocukluğunuzdan hatırlarsınız. Anaokulu ve ilkokulda çocuklara resmi sevdirmek için kullanılan setlerin tarihçesi aslında pek de uzak değildir. Üstelik günümüzde sadece çocukların değil yetişkinlerin de keyif alarak boyayabileceği birbirinden farklı tür resimlerden oluşmuş sayılarla boyama setleri vardır. Tuval üzerinde sayılarla ayrılan alanların boyandığı bu setlerde herkes ayrıntılı bir sanat eserini keyifle yaratabilir. Peki, ilk sayılarla boyama seti ne zaman çıktı? Ne zamandır hayatımızda? Merak ettiğiniz tüm soruları cevaplıyoruz.
Sayılarla Boyama İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Usta bir ressam olmadan dahi sanat eseri yaratmanızı sağlayan sayılarla boyama seti ilk olarak 1950’li yıllarda ortaya çıktı. Orijinal yaratıcı Dan Robbins olmakla birlikte köklerinin sanat tarihinde çok daha eskiye dayandığını söyleyebiliriz. Keyifli bir hobi edinmek isteyenlerin veya resimde kendini geliştirme hevesi olanların ilk tercihi sayılarla boyama setinden yana oluyor. Eğlendirici, öğretici ve renkli dünyasıyla herkesin ilgisini üzerinde toplamayı başarıyor. Üstelik uzun vadede evinizde veya ofisinizde sergileyebileceğiniz sanat eserlerine sahip oluyorsunuz! Günümüzde her yaştan insanın severek yaptığı setlerin geçmişine biraz daha yakından bakalım.
Sayılarla Boyama Seti Ne Zaman Üretildi?
Sayılarla boyama setinin ilk üreticisi olarak bilinen Dan Robbins, kariyerine çeşitli otomobil üreticilerinin sanat departmanında başlamıştı. Detroit merkezli bir ticari sanatçı olan Robbins, 1949’da yılında yakın zamanda sayılarla boyama setlerinin üretileceği fabrika olan Palmer Show Card Paint şirketinde çalışmaya başladı. İlk başta işe çocuk kitaplarının illüstrasyonunu yapmak için alınan Robbins’e Şirketin kurucusu Max Klein tarafından yeni ve acil bir görev verildi: daha fazla boya satmak! Robbins’in görevi verilen görev üzerine boya ürünlerinin satışını arttıracak bir hobi kiti geliştirmekti.
Sayılarla Boyama Fikri Nereden Çıktı?
Sanat tarihine ismini kazımış ve başka alanlarda birçok önceliğe imza atmış olan Leonarda Da Vinci büyük bir ilham kaynağı oldu. Robbins, Da Vinci’nin çıraklarının tamamlaması için tuvalleri bölümlere ayırması ve numaralandırması tekniğinden yola çıktı. Yaratıcı ödevlerle çırakların yetişmesini sağlayan bu sistem belki de daha çok boya satmanın anahtarı olacaktı ki oldu. Robbins, tuval üzerine çizilen resmi alanlara böldü ve sayılarla numaralandırdı. Alt boyama, öncelikli kullanılan arka plan renkleri veya çok dikkat gerektirmeyen projelerde Da Vinci bu sistemi kullanıyordu. Renklerin nerede ve nasıl kullanılması gerektiğini öğreten teknik, sayılarla boyama setinin temelini oluşturdu.
Her bir sayılarla boyama kitini oluşturmak için Robbins önce orijinal bir sanat eseri çizdi ve ardından resmin üzerine plastik bir tabaka yerleştirdi. Her renk tonu ve gölge için şekilleri özetleyen bir taslak hazırladı. Her bölüme bir sayı ve ona karşılık gelen renkleri atadı. Hazırlık sürecinden ve deneme yanılma işlemlerinden sonra Robbins’in sayılarla boyama kitleri hayata geçirildi. İlk ürünler ‘Herkes bir Rembrandt’tır’ sloganıyla halka tanıtıldı. Herkese ilham olacak slogan ve tasarım ile ürün kısa zamanda popüler hale geldi. Sayılarla boyama kiti, özellikle savaş sonrası Amerikan halkının yavaş faaliyetlerde bulunmak için daha fazla zamana sahip olduğu bir dönemde tanıtılmıştı. Böylelikle kısa sürede kültürel bir fenomen haline geldi.
İlk Üretilen Sayılarla Boyama Seti Hangisi?
Dan Robbin’in ilk sayılarla boyama seti ‘Abstract No’ adını taşıyordu. İlk ürün, bir döneme damgasını vurmuş soyut dışavurumculara saygı gösteren aynı zamanda canlı bir natürmort idi. Tasarım, resimle ilgilenenler için çok cazip olsa da her kitleye hitap edecek türden değildi. Bu nedenle Robbins, Klein ve yeni bir sanatçı ekibi toplayarak ürünlerin daha az soyut içerikli olması ve herkese hitap etmesi üzerine çalışmalar yaptı. Böylelikle manzara ve portre resimlerinden oluşan sayılarla boyama kitleri de artık piyasada yerini alıyordu.
Zaman geçtikçe yetişkinlerin ilgisini çekebilmek adına realist tablolar ve insanların kendinden bir parça bulabileceği resimler sayılarla boyama kitlerinde kullanılmaya başlandı. 1950’lerin başında sayılarla boyama setleri Kanada, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerdeki pazarlara tanıtıldı. Her ülkeden insanın zevkine uyacak ürünler hazırlanmaya başladı ve böylelikle ulusal bir kitle elde edildi. Örneğin İngiltere’deki üreticiler İngiliz kültüründe büyük öneme sahip olan Shakespeare'in doğum yeri ve Ann Hathaway'in kulübesinin olduğu sayılarla boyama setleri üretti.
Ülkemizde yıllardır var olan ancak pandemiyle birlikte daha çok ilgi gören sayılarla boyama seti, her yaştan insana hitap etmeyi sürdürüyor. Ünlü ressamların tabloları, doğa manzaraları, çiçek resimleri ve pek çok farklı tarzdaki resimler ile en beğendiğiniz tabloyu yaratmanız oldukça kolay! Sayılarla boyama seti içerisinde tuval, boyalar, üç adet fırça ve kullanım kılavuzu bulunuyor. İlk sayılarla boyama setinizi sipariş verdikten sonra keyifli bir müzik açarak resmin başında saatlerinizi geçirebilirsiniz. Unutmayın ki hem yaratıcılığınızı arttıracak hem sizi keyiflendirecek resimler yapacağınız ve renkler hakkında çok şey öğreneceğiniz dolu dolu dakikalar sizi bekliyor!
WombHobby Sayılarla Boyama Seti
Sitemizi ziyaret ederek farklı tarzlardaki resimlerden size en uygun olanı seçebilirsiniz. Hayvan figürleri ve soyut çalışmaların kullanıldığı setleri çocuklar ve yetişkinler bir arada yapabilir. Aile aktivitesi olarak hem eğlenceli hem öğretici bir zaman geçirmenizi sağlayan setleri kapınıza teslim ediyoruz. Tek tıkla sanat dolu dünyaya adım atmak isteyenleri buraya bekliyoruz!
Bir önceki yazımıza https://www.wombhobby.com/blog/icerik/ahsap-dort-islem-tablosu-nedir linki üzerinden ulaşabilirsiniz.